Minimumloon, hoeveel is dat?

Als je gaat werken heb je in Nederland altijd recht op minimaal het wettelijk minimumloon. Wat is het verschil tussen het minimum jeugdloon en het minimum loon, waarom heb je recht op het minimumloon en hoeveel verdien je dan?

Er is een verschil tussen het minimumloon en het minimum jeugdloon. Het minimumloon is het minimale wettelijke salaris waar je recht op heb als je een baan hebt en als je tussen de 23 en 65 jaar oud bent.

Het minimumjeugdloon is van toepassing voor werkende personen tussen de 15 en 23 jaar. Dit kan een vakantiebaantje zijn, maar ook een gewone baan. Het minimum jeugdloon stijgt elke keer een beetje, als je jarig bent. Tot je 23 bent geworden, dan heb je recht op het gewone minimumloon.

Waarom minimumloon?

Vroeger mochten werkgevers zelf beslissen wat ze hun personeel betaalde, in de praktijk hield dit in dat in periodes van werkloosheid of schaarste, mensen voor veel te lage lonen veel te veel uren werkten. Dit ging ten koste van veel. Op een bepaald moment vond men dat dit niet meer kon en er kwamen strenge regels waar werkgevers zich aan dienen te houden. Het minimumloon is een salaris waar een gezin van moet kunnen leven. Het is geen vetpot, maar je hoeft ook niet te verhongeren.

Wettelijke verhoging WML (wettelijk minimumloon)

Ieder halfjaar stijgt het wettelijk minimumloon iets. Op het moment is de hoogte van het minimumloon (vanaf 23 jaar) 62 euro en 61 eurocent, per dag (bruto).

Geïnteresseerd in online geld verdienen? Klik hier: http://recensies.wikidot.com/global-domain-international-geld-verdienen-en-hoe

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License